AMSTERDAM - Napster heeft het zwaar. De koers van het aandeel staat de laatste weken flink onder druk en bovendien heeft de online muziekdienst te maken met opstandige aandeelhouders, die zich in het bestuur willen nestelen.

Vorige maand presenteerde Napster hele behoorlijke kwartaalresultaten, met een stabiele omzet en voor een vijfde achtereenvolgende periode een positieve cashflow. Daar staat tegenover dat het nettoverlies licht toegenomen is en dat het aantal inschrijvingen met 7 procent gedaald is. Het bedrijf doet echter dapper zijn best uit te dragen dat het op de juiste koers is, met een aantal nieuwe initiatieven.

Aandeelhouders zien dat echter heel anders. De koers van het aandeel schommelt inmiddels rond minder dan de helft van de waarde die het in dezelfde periode vorig jaar nog had. Dit maakt het bedrijf tot een makkelijke overnameprooi. Daarnaast ziet Napster zich geconfronteerd met stevige competitie van onder meer aartsrivaal Rhapsody America.

Dissidenten
Een aantal 'dissidente' aandeelhouders wil uit onvrede drie plaatsen in de Raad van Bestuur overnemen. Beleggers zullen hier tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders, die op 18 september gehouden zal worden, over stemmen.

In een brief roept de onderneming zijn aandeelhouders op te stemmen voor de kandidaten die het bestuur zelf nomineert en de dissidente aandeelhouders af te wijzen. "Ze zijn overduidelijk niet gekwalificeerd voor een plaats in de Raad van Bestuur. Ze hebben geen enkele ervaring op dit gebied en hebben bovendien geen enkel concreet plan om meer aandeelhouderswaarde te creëren", aldus Napster.