MILAAN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een smaadzaak van het weekblad The Economist verloren. Het Britse blad noemde de omstreden zakenman in april 2001 in een coververhaal ongeschikt om Italië te leiden. Berlusconi stapte daarop naar de rechter.

Een rechtbank in Milaan wees de smaadclaims van Berlusconi af. De premier is door de rechter veroordeeld om de juridische kosten van The Economist te betalen. Het gaat daarbij om 25.000 euro, zo meldde het blad vrijdag.

The Economist beschuldigde Berlusconi zeven jaar geleden van vermenging van zijn zakelijke imperium met zijn politieke aspiraties. De zakenman was destijds in allerlei rechtszaken verwikkeld.

Karikatuur
Volgens de Milanese rechtbank stond The Economist in zijn recht om kritiek te leveren. Het blad is daar overigens ook gewoon mee doorgegaan. Dit jaar, nadat Berlusconi opnieuw tot premier was gekozen, werd hij in een karikatuur afgebeeld als keizer Nero. Berlusconi zou zijn derde termijn alleen willen gebruiken voor persoonlijke en zakelijke belangen, zo luidde het commentaar.