AMSTERDAM - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis verwacht 90 procent van de 7800 geschrapte Nederlandse banen bij ABN Amro opnieuw te kunnen invullen. Dat betekent dat voor achthonderd medewerkers extern een andere baan moet worden gezocht. Dat meldde vakbond De Unie vrijdag.

De komende drie jaar verdwijnen in Nederland 7800 banen bij het bankbedrijf dat ontstond na de overname van ABN Amro door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Eerder liet het consortium al weten dat er in Nederland geen gedwongen ontslagen vallen.

Fortis verwacht wel moeilijkheden met het behoud van personeel als de werknemers die hun functie verliezen ook kunnen kiezen voor een ontslagvergoeding. De Unie heeft daarom een toekomstplan geschreven voor Fortis.

Reservebank
De Unie stelt voor om de werknemers een jaar op een zogenoemde reservebank te plaatsen. Vanaf die bank wordt de werknemer begeleid naar ander werk bij een van de drie consortiumpartners.

De Unie presenteert volgende week woensdag zijn plannen, als de onderhandelingen tussen de bonden en de banken beginnen.