AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben vrijdag de week in mineur afgesloten. Beleggers konden niet tegen een aanhoudende stroom van slecht macro-economisch nieuws oproeien. De stemming was al slecht, maar werd nog pessimistischer na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot met een verlies van 7,95 punten (2 procent) op 389,22 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 2,2 procent tot 558,53 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 2,3 en 2,5 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte tijdens de Europese handel bekend dat de werkloosheid vorige maand is opgelopen tot 6,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste percentage in ruim vier jaar.

Banen
De werkgelegenheid, exclusief de agrarische sector, nam met 84.000 banen af, waar analisten rekenden op een daling van 75.000. De tegenvaller leidde ertoe dat de toonaangevende indices op Wall Street gelijk in het rood doken.

De verliezen in Europa werden over een breed front gedragen, met de zwaarste klappen voor banken, verzekeraars en grondstofgerelateerde fondsen.

Nokia
Halverwege de middag zette Nokia ook nog de technologiesector onder druk met de mededeling dat het marktaandeel in het derde kwartaal waarschijnlijk lager uitvalt dan in het tweede kwartaal. Het bedrijf kampt met toegenomen concurrentie en zwakke economische omstandigheden.

Banken en verzekeraars kwamen extra onder druk door de donderdag door de Europese Centrale Bank aangekondigde aanscherping van de regels voor kredietverstrekking. De centrale bank wordt kritischer over de bezittingen die banken in onderpand mogen geven voor leningen. In Amsterdam verloren ING, Aegon en Fortis tussen de 1,65 procent en 2,65 procent.

Olie
Energie- en grondstofgerelateerde fondsen moesten het ontgelden vanwege een verdere daling van grondstofprijzen. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde met 2 procent tot 105,70 dollar. Staalconcern ArcelorMittal verloor bijna 6 procent aan beurswaarde en Shell zakte 2,5 procent. Beide fondsen zijn zwaargewichten in de AEX.

Chipproducent ASML was ook een van de sterkste dalers met een verlies van 3,5 procent. Het aandeel weerspiegelde koersdalingen bij branchegenoten als ARM, Infineon en STMicroelectronics, die alle aan Nokia leveren.

Unilever
Slechts drie fondsen in de AEX hielden hun hoofd boven water. De grootste stijging was weggelegd voor Unilever. Het fonds won 0,8 procent nadat beleggers donderdag al juichend hadden gereageerd op de aanstelling van een nieuwe topman bij het voedings- en wasmiddelenconcern.

Op de valutamarkt kostte een euro vrijdag aan het einde van de middag 1,4265 dollar. Donderdag ging de munteenheid nog voor 1,4355 dollar van de hand.