WASHINGTON - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in augustus onverwacht sterk gestegen tot 6,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar.

De werkgelegenheid nam in dezelfde maand met 84.000 banen af, de achtste maandelijkse daling op rij. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De arbeidsmarkt is daarmee in augustus sterker verslechterd dan analisten hadden voorzien. Zij mikten met een werkloosheidspercentage van 5,7 procent op een stabilisering ten opzichte van juli. Het aantal banen, exclusief de landbouwsector, zagen ze met 75.000 afnemen.

Banenverlies
De werkgelegenheid in de VS nam de afgelopen maanden in een hoger tempo af dan eerder gedacht. Het banenverlies in juli werd bijgesteld tot 60.000, in plaats van de eerder gemelde daling met 51.000 banen. In juni gingen volgens de meest recente cijfers 100.000 banen verloren. Ook voor deze maand werd eerder uitgegaan van een verlies van 51.000 banen.

In augustus werden in bijna alle sectoren van de Amerikaanse economie banen geschrapt. Er verdwenen met name veel banen in de industrie, de bouw en de zakelijke dienstverlening.

Het gemiddelde loon van de Amerikaanse arbeiders steeg in augustus met 0,4 procent, dat is dezelfde toename als in juli. Analisten hadden een stijging van 0,3 procent voorzien. De gemiddelde werkweek bleef gelijk op 33,7 uur.