AMSTERDAM - Sinds de 16de eeuw loopt Nederland voorop in het omzetten van wind in energie. De molens die destijds zorgden voor het droogmalen van de polders zijn uitgegroeid tot nationaal erfgoed en grote toeristische trekpleisters.

Ook tegenwoordig blaast Nederland een riedeltje mee in de ontwikkeling van windenergie en dat gebeurt met name door Emergya Wind Technologies (EWT). EWT is een bedrijf dat windturbines en windparken productieklaar aflevert en klanten heeft tot in Amerika en Azie.

Het bedrijf heeft de wind in de rug, zeker nu de fossiele brandstoffen op beginnen te raken en wereldwijd steeds meer mensen ervan overtuigd zijn dat duurzame energiebronnen als wind, water en zon de toekomst hebben.

Boerenbedrijven
EWT richtte zich bij de start in 2004 aanvankelijk op de bouw van solitaire molens, die je vooral bij boerenbedrijven ziet staan. "Gaandeweg gingen we steeds grotere parken bouwen. We zijn van een naar tien megawatt parken gegaan en nu bouwen we parken die rond de 50 megawatt liggen. Onze markt ligt ook vooral in het buitenland, waaronder de Verenigde Staten en China", aldus Gerry van der Sluys, CEO van EWT.

Nederland blijft als afzetmarkt ver achter en dat ligt mede aan de overheid. Vooral de vele vergunningaanvragen waarmee de plaatsing van een windturbine gepaard gaat, zijn volgens Gerry van der Sluys een hinderlijk obstakel.

De prijs van een turbine wordt doorgaans berekend per megawatt en ligt tussen de 1 en 1,4 miljoen euro per megawatt, geïnstalleerd vermogen. De turbines van EWT onderscheiden zich doordat zij gebruik maken van het direct drive principe. Hierdoor zit er geen tandwielkast in het systeem en is het veel minder onderhoudsgevoelig doordat wrijving tussen het kleiner aantal onderdelen geminimaliseerd is.

Opslag
Tekortkoming van de huidige generatie windmolens is dat ze niet in staat zijn om de geproduceerde energie op te slaan, maar de ontwikkelingen gaan snel. "Er zijn systemen in ontwikkeling die ervoor zorgen dat je windenergie kunt opslaan  Zodat je er een beroep op kunt doen als je het nodig hebt." Het zal nog wel vijf jaar duren voordat deze turbines op de markt zijn gebracht, denkt Van der Sluys.

In totaal is er voor 70 miljoen euro in EWT geinvesteerd door enkele investeringesfondsen en banken zoals de Rabobank. Ook buitenlandse investeerders zijn ingestapt.

De toekomst lijkt er dan ook goed uit te zien voor EWT. "We hebben een behoorlijke orderpipline bestaande uit orders, commitments van partners en klanten die de intentie hebben om bij ons te bestellen. Het gaat om een bedrag van rond de 2 miljard euro."