ROME/PARIJS - Alitalia maakt eind deze maand bekend met welke buitenlandse partner de Italiaanse luchtvaartmaatschappij een doorstart wil maken.

Dat meldde vrijdag de bewindvoerder die toezicht houdt op de faillissementsaanvraag die Alitalia vorige week heeft ingediend.

Voor de noodlijdende maatschappij is in augustus een reddingsplan opgesteld, waarbij Alitalia in twee stukken wordt geknipt. De gezonde onderdelen maken een herstart met behulp van private investeerders. De ongezonde onderdelen worden geliquideerd.

Air France-KLM
Onder meer Air France-KLM en Lufthansa hebben aangegeven interesse te hebben in het 'nieuwe' Alitalia. De Franse krant La Tribune meldde vrijdag dat de Nederlands-Franse combinatie de mogelijkheid zal worden gegeven binnen vijf jaar een meerderheidsbelang in Alitalia te nemen.

Een woordvoerder van de bank Intesa, die Alitalia adviseert bij het vinden van nieuwe investeerders, liet vrijdagmiddag weten dat de berichten "zonder enige basis" zijn.

Een woordvoerster van Air France-KLM wilde niet reageren op het bericht. Een poging van Air France-KLM om Alitalia over te nemen mislukte dit voorjaar, onder meer door bezwaren van vakbonden.