LELYSTAD - Tegen elf verdachten van een grote kaasroof in Zeewolde is vrijdag voor de rechtbank in Lelystad tot achttien maanden celstraf geëist.

Acht magazijnmedewerkers van Bakker Logistiek verduisterden volgens de officier 29.000 kilo kaas van hun baas.

De overige drie verdachten is heling en witwassen ten laste gelegd. De kaas, die werd doorverkocht, had een waarde van circa 900.000 euro. Eind vorig jaar verdwenen er partijen kaas uit het magazijn. Op 3 januari werden drie medewerkers op heterdaad betrapt en aangehouden.

Worsten
Behalve 2800 kazen werden maaltijden, sojadrankjes en worsten ontvreemd, aldus justitie.

J. van H. (39) uit Nuenen, E.E. (37) uit Hardinxveld-Giessendam, E. van B. (44) uit Rotterdam en W.M. (25) uit Amersfoort zouden de verkoop hebben geregeld en hun collega's opdracht hebben gegeven om de te stelen waren klaar te zetten en in te laden. Die werden later opgehaald door een vrachtwagen.

Boete
Tegen de eerste twee is achttien maanden geëist. De laatste twee moeten van het Openbaar Ministerie (OM) vijftien maanden het gevang in.

De officier vroeg om voor de andere verdachten lagere celstraffen en werkstraffen. De aanklager eiste een boete van 25.000 euro voor een 42-jarige man uit Veenendaal, omdat hij de kazen zou hebben gekocht.