NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben donderdag zware verliezen geleden. Onder beleggers is de angst voor een zware economische tijd toegenomen. De belangrijkste graadmeters verloren 3 procent of meer.

Wall Street schrok van overheidscijfers die wezen op meer aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten. Meer ellende is waarschijnlijk op komst. ADP Employer Services meldde dat werkgevers in augustus 33.000 banen hebben geschrapt.

De cijfers waren geen goede voorbode op de officiële cijfers die de Amerikaanse regering vrijdag bekendmaakt over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Analisten gaan uit van een afname van 70.000 banen in de afgelopen maand. Het zou de achtste achtereenvolgende maand zijn dat de Amerikaanse arbeidsmarkt krimpt.

Malaise
De Dow-Jonesindex daalde 344,65 punten, ofwel 3 procent, tot 11.188,23 punten, de breed samengestelde S&P 500 zakte 3 procent tot 1236,83 punten, de Nasdaq-index raakte 3,2 procent kwijt tot 2259,04 punten.

Van de dertig fondsen in de Dow-Jonesindex wist slechts één aan de malaise te ontsnappen. Coca-Cola kon een winstje van 0,1 procent bijschrijven.

Woensdag overheersten ook al zorgen over de economie, maar toen durfden beleggers aan het einde van de handel nog aandelen te kopen. Daar kwam het donderdag niet van. Handelaren verklaarden dat beleggers weinig vertrouwen hebben in een economisch herstel.

Verzwakt
Van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank kreeg Wall Street de bevestiging dat de groei van de economie in de eurozone verder is verzwakt. Net als woensdag moesten daarom vooral technologieaandelen het ontgelden. Bedrijven als Apple (min 3,4 procent), Cisco (4,4 procent) en Intel (min 4,7 procent) doen normaal gesproken goede zaken op de Europese markt.

Tot de grootste verliezers behoorden evenwel bankbedrijven als Bank of America (min 7,1 procent) en Citigroup (min 6,7 procent) en industrieconcerns als Boeing en Caterpillar. In het laatste handelsuur moesten vooral financials het ontgelden.

Staking
Boeing verloor bijna 5 procent aan marktwaarde nadat werknemers voor een staking bij de vliegtuigbouwer hadden gestemd. Dit kan het concern miljarden dollars per maand gaan kosten.

Caterpillar leed onder een winstwaarschuwing van Terex, net als Caterpillar een fabrikant van bouwmachines. Het aandeel Caterpillar zakte ruim 5 procent, Terex maakte zelfs een smak van bijna 20 procent.

In de New Yorkse valutahandel ging de koers van de euro omlaag. De Europese munt kostte 1,4330 dollar tegen 1,4355 dollar eerder op de dag in Europa. Tijdens de Europese handel belandde de euro al op het laagste niveau dit jaar: op 1,4326 dollar.