AMSTERDAM - Het kabinet laat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van de invoering van één btw-tarief. Dat nieuwe uniforme tarief zou in de plaats kunnen komen van het huidige hoge en lage tarief.

Dat heeft staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd. VVD-Kamerlid Frans Weekers had om zo'n onderzoek gevraagd. Hij denkt dat de invoering van een uniform btw-tarief het bedrijfsleven en de Belastingdienst veel administratieve rompslomp kan besparen. 

Het onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad zo is, en wat de overige economische gevolgen zouden zijn, bijvoorbeeld voor de koopkracht. Het onderzoek moet ook uitwijzen hoe hoog het uniforme tarief zou uitvallen, als de totale opbrengsten voor de schatkist hetzelfde moeten blijven.

15,8 procent
'Op de achterkant van een sigarendoosje' heeft De Jager alvast uitgerekend dat het om ongeveer 15,8 procent zal gaan. Nu kent Nederland een hoog tarief van 19 procent en een laag tarief van 6 procent. Het lage tarief geldt voor onder meer voeding, boeken, tijdschriften, de fietsenmaker en de kapper.

Dat leidt in sommige gevallen tot ingewikkelde taferelen, beaamde De Jager. Zo moet een restaurant het hoge tarief in rekening brengen voor alcoholische dranken, en het lage tarief voor niet-alcoholische dranken en het eten.