MOERDIJK - Tienduizenden huishoudens krijgen vanaf woensdag groene stroom uit een biomassacentrale van het Zeeuwse Delta die draait op pluimveemest. Minister Gerda Verburg van Landbouw geeft het startschot voor de nieuwe centrale, die volgens Delta "de grootste ter wereld is in zijn soort".

Delta, onder meer energiebedrijf en afvalverwerker, slaat met de centrale twee vliegen in een klap. De centrale wekt energie milieuvriendelijker op en biedt een oplossing voor het overschot aan kippenmest, aldus het bedrijf. Jaarlijks zet de centrale 440.000 ton pluimveemest, ruim een derde van het Nederlandse overschot, om in elektriciteit.

Dat levert in totaal jaarlijks ruim 270 miljoen kilowattuur stroom op, genoeg om zo'n 90.000 huishoudens van stroom te voorzien. De nieuwe centrale is volgens Delta "CO2-neutraal". Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot van de centrale gelijk is aan de uitstoot van CO2 bij het uitrijden van de mest op het land.

Kippenmest
In totaal wordt in Nederland jaarlijks 1,2 miljoen ton kippenmest geproduceerd. Tot nog toe moest het grootste deel daarvan (800.000 ton) tegen hoge tarieven in het buitenland worden verwerkt. Ruim de helft daarvan gaat nu gebruikt worden als brandstof om elektriciteit op te wekken.

De mestaanvoer wordt geregeld met vrachtwagens van de coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP), waarbij 629 pluimveehouders zijn aangesloten. Het grootste deel daarvan komt uit Zuid-Nederland.

Mest
De biomassacentrale levert slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in ons land. De landelijke mestproductie komt uit op 70 miljoen ton, als we varkens en koeien ook meetellen. De mest van deze dieren is natter dan kippenmest, en daardoor moeilijker te verbranden en om te zetten in stroom.

De biomassacentrale is voor Delta een manier om te komen tot een betere mix van energiebronnen. Deze strategie moet een overgang van fossiele brandstoffen als olie en steenkool naar meer duurzame energiebronnen ondersteunen, aldus topman Peter Boerma van Delta in een verklaring. Voor Delta, dat samen met energiebedrijf Essent in kerncentrale Borssele zit, maakt daarvan ook kernenergie deel uit.