AMSTERDAM - Met de Nederlander Paul Polman als opvolger van Patrick Cescau haalt Unilever een topman in huis die weet hoe het eraan toegaat bij twee belangrijke concurrenten van het Brits-Nederlandse concern.

De in Enschede geboren Polman (53), die zeilt en marathons loopt, werkte 26 jaar bij het Amerikaanse Procter & Gamble voordat hij in 2006 overstapte naar het Zwitserse Nestlé. Procter & Gamble concurreert met Unilever vooral op het terrein van waspoeders en verzorgingsproducten, Nestlé is 's werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf.

"Hij is zeer getalenteerd en heeft een aanzienlijke internationale ervaring en een uitstekende staat van dienst", zei president-commissaris Michael Treschow van Unilever over Polman.

Aandeelhouders
Aandeelhouders krijgen deze herfst op een buitengewone vergadering de gelegenheid nader kennis te maken met Polman. Dan ligt zijn benoeming voor. Maar analisten en beleggers reageerden alvast laaiend enthousiast. Op de beurs in Amsterdam stond het aandeel Unilever donderdagochtend 6 procent hoger.

"Paul Polman is waarschijnlijk de beste kandidaat in de wereld om de nieuwe CEO van Unilever te worden", zei onafhankelijk analist James Amoroso tegen persbureau Reuters. "Unilever heeft een homerun gescoord", verklaarde een andere martvorser.

Polman
Polman vestigde zijn reputatie bij Nestlé vooral als financieel topman. Hij wordt geroemd om zijn openheid. "Hij is ook een aardig mens", aldus analist Amoroso. De Nederlander stond vorig jaar op de nominatie om bestuursvoorzitter te worden van de Zwitserse onderneming, maar verloor die race om de hoogste positie uiteindelijk van de Belg Paul Bulcke.

De beoogd opvolger van Cescau, die economie studeerde aan de universiteiten in Groningen en Cincinnati, wordt de eerste bestuursvoorzitter bij Unilever die van buitenaf komt. Zijn voorgangers kwamen allen uit de eigen stal van het Brits-Nederlandse concern.