FRANKFURT/LONDEN - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone ongewijzigd gelaten. Zoals verwacht handhaafde de ECB op de maandelijkse vergadering over de rentestand het tarief op 4,25 procent.

Ook de Britse centrale bank liet weten de rente te handhaven, op 5 procent. Analisten hielden hier al rekening mee.

De ECB ziet zich tegelijkertijd geconfronteerd met een hoge inflatie en teruglopende economische activiteit in de eurozone. Om de inflatie te beteugelen verhoogde de ECB de rente in juli van 4 naar 4,25 procent.

Daling
De geldontwaarding kwam in augustus uit op 3,8 procent, aanzienlijk hoger dan de 2 procent waar het ECB naar streeft maar onder het recordniveau van 4,1 procent in juli. De verwachting is dat de inflatie de komende maanden verder licht zal dalen.

Dit geeft volgens analisten de ECB ruimte om de rente de komende maanden weer te verlagen om de economie te stimuleren. De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal voor het eerst gekrompen, met 0,2 procent.

De Britse economie is volgens de jongste cijfers in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen. Voor het derde en vierde kwartaal wordt een krimp verwacht. De inflatie ligt rond de 4,4 procent.