AMSTERDAM - Het Groningse internetbedrijf Baidu Europe geeft het op en verkoopt zijn gewilde merk- en domeinnamen. Het bedrijf ondervindt veel hinder nu de Aziatische zoekmachine Baidu ook in Europa gepromoot wordt.

Naast de merknaam Baidu verkoopt directeur Ufkes van Baidu Europe de domeinnamen baidu.eu, baidu.tv, baidu.nl en baidu.be. Het Groningse bedrijf maakte donderdag bekend verder te gaan onder een andere naam.

"De toenemende populariteit van het Aziatische Baidu, dat nu is uitgegroeid tot de derde grootste zoekmachine ter wereld; de lancering van nieuwe diensten zoals Baidu TV, waarvan de domeinnaam baidu.tv overigens in bezit is van Baidu Europe; en de activiteiten van het Chinese bedrijf rond de Olympische Spelen, maken het erg moeilijk om de beide ondernemingen van elkaar te onderscheiden", legt Ufkes uit.

Baidu Europe
Het internetbedrijf Baidu Europe werd in 2003 opgericht en is gespecialiseerd op het gebied van automatisering en webdesign. Ufkes was destijds niet op de hoogte van het bestaan van de Aziatische zoekmachine Baidu. De verwarring over de identiteit van beide bedrijven begon in 2006, nadat de zoekmachine besloot zich door een Nederlands agentschap in Europa te laten vertegenwoordigen.