AMSTERDAM - Vanaf 22 september 2008 kan de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) elektronisch worden aangevraagd. Dat meldt de Belastingdienst woensdag. Vanaf die datum kan het aanvraagformulier online worden ingevuld en digitaal worden verstuurd.

De VAR geeft zekerheid over de fiscale status van de inkomsten die voortvloeien uit een arbeidsrelatie. De inkomsten worden dan, afhankelijk van de situatie, aangemerkt als loon uit dienstbetrekking, resultaat uit overige werkzaamheden, winst uit onderneming of inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap.

Het formulier is vanaf 22 september te vinden op de internetsite van de Belastingdienst en moet worden ondertekend met DigiD. Doet iemand elektronisch aangifte inkomstenbelasting? Dan is het aanvraagformulier ook op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst te vinden. Een DigiD is dan niet nodig, want men logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Papieren aanvraag
Het blijft mogelijk de VAR op papier aan te aanvragen. In dat geval kan men het aanvraagformulier downloaden of bestellen bij de BelastingTelefoon via 0800 - 0543.