AMSTERDAM - De vier miljard IP-nummers van de zogenoemde IPv4-versie raken in rap tempo op. Tussen naar verwachting 2010 en 2013 zal er dan ook een einde komen aan de groei van het internet in de huidige vorm.

Dat schrijft BN/De Stem. Om te voorkomen dat de groei van internet daadwerkelijk belemmerd wordt, moet iedereen overstappen naar de verbeterde versie IPv6, waarvan de IP-nummers nagenoeg oneindig zijn. De taskforce IPv6, die in 2005 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is opgericht, luidt de noodklok.

Elk apparaat dat met internet verbonden wordt, heeft een IP-nummer nodig. Doordat er steeds meer apparatuur, zoals mobiele telefoons, PDA's en natuurlijk pc's met internet verbonden worden, is er een tekort aan dergelijke nummers aan het ontstaan. Bovendien is er steeds meer vraag vanuit China en India.

Probleem
Nieuwe internetbedrijven krijgen straks alleen nog de nieuwe generatie IP-nummers, wat tot het probleem leidt dat de meeste computers niet toegerust zijn om dat adres te bereiken.

Software is wel aangepast. Zo draait het besturingssysteem van Microsoft op zowel IPv4 als op IPv6. Routers worden echter alleen met de huidige versie geleverd, zodat die op korte termijn massaal aan vervanging toe zijn, net als de apparatuur van internetaanbieders.
 
Met de nieuwe versie van het Internet Protocol (IP) kunnen internetgebruikers voorlopig even vooruit; hiermee komen namelijk 2 tot de 128ste adressen beschikbaar. Dit levert een duizelingwekkend aantal van 340282366920938463463374607431768211456 IP-nummers op. Bovendien biedt IP versie 6 volgens de taskforce diverse verbeteringen, zoals geïntegreerde autoconfiguraties voor plug-and-play mogelijkheden en nieuwe beveiligingsopties.