DEN HAAG - De energiebedrijven hanteren te hoge tarieven voor het transport van elektriciteit. Dat schrijven vijf belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de VEMW, die de belangen behartigt van de zakelijke energiebedrijven, betaalt een huishouden enkele tientjes per jaar te veel. GroenLinks heeft een Kamerdebat aangevraagd en wil dat de Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de hoge stroomprijzen.

Behalve de VEMW hebben Consumentenbond, MKB Nederland, de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (de organisatie van woningcorporaties) de brief ondertekend.

Onredelijk
Volgens directeur Hans Grünfeld van VEMW heeft toezichthouder NMa in het verleden al vastgesteld dat de bedrijven onredelijk hoge tarieven hanteren voor het transport van stroom. In 2003 hebben de bedrijven volgens hem met de toezichthouder afgesproken dat de tarieven gematigd zouden worden. Volgens Grünfeld zijn ze niettemin nog steeds te hoog.

De bedrijven die de distributienetten beheren zijn in handen van gemeenten en provincies. Te hoge tarieven spekken dus de kas van de overheid.

Tweede Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) heeft een verzoek ingediend voor een interpellatiedebat. Hij wil minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hierover aan de tand voelen.