AMSTERDAM - De internationale luchtvaartassociatie IATA ziet de toekomst somber in. In zowel 2008 als volgend jaar verwacht de organisatie in dieprode cijfers te belanden.

IATA laat weten op miljardenverliezen af te stevenen als gevolg van 'de giftige combinatie' van een hoge olieprijs en een afzwakkende vraag.

Dit jaar denkt de organisatie uit te komen op een verlies van 5,2 miljard dollar, in 2009 zal het resultaat iets minder slecht uitvallen en blijven steken op een verlies van 4,1 miljard dollar. In 2007 schreef de internationale luchtvaarsector nog een plus van zo'n 5,6 miljard dollar in de boeken.

Aanslagen
"Luchtvaartmaatschappijen staan voor een enorme uitdaging", aldus IATA-directeur Giovanni Bisignani. "Maatschappijen hebben in 2008 meer te lijden gehad dan tijdens de nasleep van de aanslagen op 11 september of de ziekte SARS."

Naast de hoge brandstofprijzen hebben de luchtvaartmaatschappijen te kampen met teruglopende passagiersaantallen, terwijl de capaciteit wel is toegenomen. De IATA stelt de verwachte groei van het passagiersverkeer bij van 3,9 procent naar 3,2 procent, slechts de helft van de toename die in 2007 werd gerealiseerd.