AMSTERDAM - Europeanen die nog naar de Verenigde Staten willen afreizen om te profiteren van de lage dollar, moeten haast maken.

Was het de afgelopen jaren de dollar die steeds verder terrein verloor, de afgelopen maanden is het vooral de euro die verzwakt. "Op de lange termijn zal deze trend doorzetten", verwacht hoofdeconoom Maarten Leen van ING.

Even leek het alsof de euro de rol van internationale reservemunt van de dollar zou inpikken. Volgens een Canadees rapport stapten zelfs criminelen massaal over naar de euro als betaalmiddel, en ook topmodellen lieten zich liever in euro's dan in dollars betalen.

Olieprijs
Sinds halverwege juli is de euro gedaald van een piek van dik 1,60 dollar naar het huidige niveau van 1,44 dollar. Deze trend is de laatste dagen versneld door een rap teruglopende olieprijs.

De kans dat de rente in de eurozone omlaag gaat neemt toe omdat een lagere olieprijs een dempend effect heeft op de inflatie. Een lagere rente maakt het minder aantrekkelijk om geld uit te zetten in Europa.

Daarnaast stapelen de negatieve berichten over de Europese economieën zich de laatste tijd op. De economie van de eurozone is het afgelopen kwartaal met 0,2 procent gekrompen. "De zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie zijn bekend en ingeprijsd", aldus Leen van ING. "Dat geldt niet voor de Europese problemen."

Georgië
Ook het conflict in Georgië heeft de euro minder aantrekkelijk gemaakt. "De angst dat de Europese energietoevoer in gevaar zou komen drukte op de koers van de euro. Ook nu is de kou tussen Rusland en Georgië nog niet uit de lucht."

De opmars van de dollar ten opzichte van de euro heeft ook voordelen voor Europa. Een lagere euro maakt Europese producten in het buitenland relatief goedkoper en dus aantrekkelijker.

De export van Europese producten stijgt en stimuleert de economische groei. "Hierdoor kunnen we misschien net voorkomen dat we in een recessie belanden", aldus Leen. Van een recessie is sprake bij twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve groei.

Afhankelijk
De terugkeer van de dollar laat verder zien dat Europa afhankelijker is gebleven van de Amerikaanse economie dan sommige economen hadden verwacht. Zij dachten de Amerikaanse problemen op de hypotheek- en kredietmarkt een beperkt effect zouden hebben op de Europese economieën. "Nu blijkt dat nog steeds geldt dat als Amerika niest, wij ook verkouden worden", zegt Leen.

"Naarmate de globalisering doorzet, neemt de onderlinge afhankelijkheid toe", aldus Leen. De econoom verwacht dan ook dat in de toekomst deze afhankelijkheid alleen maar zal toenemen. Europa en de euro zullen dus meegesleept worden in de neerwaartse spiraal als de kredietproblemen in de Verenigde Staten voortduren.