AMSTERDAM - Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager belooft dat het kabinet in zijn regeringsperiode op drie belastingonderdelen vereenvoudigingen zal doorvoeren. Het gaat om de vennootschapsbelasting, successierechten en loonheffing.

Dat heeft De Jager maandag gezegd tijdens een debat over belastingen, zo meldt Het Financieele Dagblad. De loonheffing wordt het eerst aangepakt. De samenwerking tussen de Belastingdienst en het UWV over één loonbegrip voor bedrijven moet 1 januari rond zijn.

Op het gebied van successierechten heeft De Jager al eerder aangekondigd het tarief te verlagen en de vrijstellingen voor echtgenoten en kinderen te verhogen.

Vennootschapsbelasting
De Jager studeert nog op een verandering in de vennootschapsbelasting. De grondslag wordt verbreed en het tarief omlaag. Buitenlandse bedrijven zouden Nederland mijden vanwege het ingewikkelde systeem.

De ict-problemen waar de Belastingdienst al geruime tijd mee te kampen heeft, zullen volgens de Jager nog acht jaar aanhouden voordat alles opgelost is.