AMSTERDAM - Dell zal binnenkort een mininotebook introduceren. Hiermee krijgt de snelgroeiende markt voor goedkope, draagbare computers met internetmogelijkheden er weer een speler bij.

Bronnen stellen tegenover the Wall Street Journal dat het nieuwe apparaatje voor minder dan 400 dollar over de toonbank zal gaan. Met die prijsstelling zoekt Dell duidelijk de competitie op met bijvoorbeeld de Eee PC van Asustek, één van de voorlopers op het gebied van de categorie die ook wel als 'netbook' door het leven gaat.

Eerder dit jaar lanceerde Dell-concurrent Hewlett-Packard al een vergelijkbare computer, terwijl Asus zijn Eee meerdere malen heeft verbeterd.

Winstmarges 
Hoewel de vraag naar de mini-apparaatjes explosief stijgt, zijn PC-bouwers daar niet onverdeeld blij mee. De netbooks hebben slechts kleine winstmarges. Fabrikanten hebben echter weinig keuze en zien zich gedwongen mee te doen in de hype rond de minicomputer.

Dell rapporteerde vorige week kwartaalcijfers en moest een winstdaling melden, met als voornaamste reden de dalende PC-prijzen. Netbooks zouden de resultaten nog verder onder druk kunnen zetten.