NEW YORK - De Amerikaanse investeringsmaatschappij Ospraie Management sluit zijn belangrijkste hedgefonds, het op grondstoffen georiënteerde Ospraie Fund. Het fonds verloor dit jaar ruim 38 procent van zijn waarde.

Daarvan verdampte 27 procent in de afgelopen maand door de dalende prijzen van onder meer olie, graan en gas. Het Ospraie Fund is een van de grootste op grondstoffen georiënteerde hedgefondsen ooit die omvalt.

Ospraie-oprichter Dwight Anderson kondigde de sluiting van het fonds, dat begin augustus een waarde had van 2,7 miljard dollar (bijna 2 miljard euro), dinsdag nabeurs aan. Volgens analisten verklaart de opheffing van het fonds een groot deel van de plotselinge koersverliezen die, na een positieve opening, in de loop van de handelsdag op Wall Street ontstonden.

Fondsen
Ospraie Management heeft nu nog drie beleggingsfondsen over, met een totale waarde van ruim 4 miljard dollar. In maart beschikte het nog over een vermogen van 9 miljard dollar.

De investeringsmaatschappij wil 40 procent van het in het fonds belegde vermogen voor het einde van de maand uitkeren aan de investerdeers. Nog eens 40 procent zal voor het einde van het jaar worden terugbetaald. Het kan volgens Anderson echter nog drie jaar duren voordat de overige 20 procent kan worden uitgekeerd.

Lehman Brothers
De sluiting van het fonds kan een nieuwe strop betekenen voor zakenbank Lehman Brothers. De bank, die de laatste maanden al vele zware verliezen leed, nam in 2005 een belang van 20 procent in Ospraie Management.

Het Ospraie Fund kende tot eind vorig jaar een gemiddeld rendement van 15 procent. De helft van het vermogen werd over het algemeen geïnvesteerd in grondstofbedrijven, zoals energieconcerns en mijnbouwers. De andere helft werd in opties op grondstoffen, zoals olie en zink, gestoken. Het fonds had onder meer grote belangen in verschillende Australische grondstoffenconcerns.