AMSTERDAM - Succesvolle hoogopgeleide partners beïnvloeden elkaars carrière op een positieve manier. Dat blijkt uit onderzoek naar de loopbanen van paren waarop sociologe Ellen Verbakel op 12 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Op de site van de Universiteit is te lezen dat het volgens de sociologe niet met zekerheid is te zeggen hoe dat komt. Er zijn verschillende theorieën. Zo zou iemand bijvoorbeeld zijn voordeel kunnen doen met het netwerk van de geliefde of de informatie die hij of zij heeft over vacatures. Ook kan iemand baat hebben bij de adviezen die de partner geeft op het gebied van carrièrekeuzes.

De waarden van een paar zouden ook een rol kunnen spelen. Een hoogopgeleide man - die gemiddeld genomen modernere waarden heeft dan een laagopgeleide man - zal waarschijnlijk zijn vrouw stimuleren te werken en een eigen carrière na te streven. Een hoogopgeleide vrouw zal de loopbaan van haar man juist eerder negatief beïnvloeden, omdat mensen met moderne opvattingen het wenselijk vinden dat vaders wat minder werken om ook voor de kinderen te kunnen zorgen.

Negatief effect
Het negatieve partnereffect (gezamenlijk inkomen is hoog genoeg om een van de partners een stapje terug te laten doen) heeft Verbakel niet overtuigend kunnen vaststellen. Het lijkt erop dat mensen met hoogopgeleide, succesvolle partners minder werken, maar de resultaten van de verschillende studies die zij heeft uitgevoerd waren niet consistent op dit punt. Beroepssucces wordt in elk geval niet belemmerd door de opleiding en beroepsstatus van de partner.