TOKIO - De daling van de olieprijs zorgde woensdag voor een gemengd beeld op de belangrijkste beurzen in het Verre Oosten. Grote, exporterende bedrijven profiteerden van de afnemende zorgen over de inflatie. Oliegerelateerde oliefondsen werden echter hard geraakt.

De Nikkei-index herstelde met een eindstand van 12.689,59 punten, een winst van 0,6 procent, enigszins van de verliezen die in de voorgaande dagen werden geleden. De opmars werd geleid door autofabrikant Honda. De lagere olieprijs stimuleerde het vertrouwen in de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf, waarvan het aandeel 5 procent meer waard werd.

Olieconcern Inpex leverde daarentegen 4 procent in. Handelshuis Mitsui, dat veel overzeese oliebelangen heeft, verloor ruim 7 procent. In Seoul bereikte de Kospi een eindstand van 1426,89 punten, waarmee een winst van 1,4 procent werd geboekt.

De beurs in Sydney ging met een eindstand van 5128,6 punten echter 1,3 procent achteruit. In de middaghandel stond ook de beurs in Hongkong op verlies. Met nog twee uur handel te gaan stond de Hang Seng 1,8 procent lager.