LONDEN - Britten die een huis kopen voor minder dan 175.000 pond (215.000 euro) hoeven de komende twaalf maanden geen overdrachtsbelasting te betalen.

De Britse minister van Financiën Alistair Darling maakte de ontheffing dinsdag bekend in een poging de huizenmarkt in Groot-Brittannië nieuw leven in te blazen. De maatregel levert een huizenkoper die voor het maximale bedrag koopt zo'n 1750 pond op. De staat loopt in totaal waarschijnlijk zo'n 600 miljoen pond mis, zo liet het ministerie van Financiën weten.

De Britse huizenmarkt beleeft momenteel zeer moeilijke tijden. De huizenprijs is sterk gedaald. Maar ook de vraag naar huizen is gekelderd, voornamelijk onder druk van de stijgende inflatie, de zwakke economische groei en strengere eisen bij kredietverlening.

Verhoogd
Eerder hoefde er al over huizen goedkoper dan 125.000 pond geen zogenoemde 'stamp duty' te worden betaald. Die grens is nu tijdelijk verhoogd, waardoor waarschijnlijk circa de helft van de huizentransacties vrijgesteld is van de belasting, zo meldde dinsdag de BBC.

Darling liet weten "optimistisch" te zijn over de toekomst van de Britse economie. De minister kreeg kritiek nadat hij zich afgelopen weekeinde schijnbaar negatief over de economische toekomst had uitgelaten.

De Britse regering heeft al meerdere maatregelen aangekondigd om de druk op de huizenmarkt en huizenbezitters te verlichten. Zo kunnen mensen die voor het eerst een huis kopen straks langer aanspraak maken op een korting op hun hypotheek. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid de hypotheekschulden van een huizenbezitter af te betalen en het huis vervolgens aan dezelfde persoon te verhuren.