AMSTERDAM - Respectance.com is een community website waar mensen een eerbetoon voor een overleden vriend of familielid kunnen inrichten. "Als je over een paar jaren geen 'tribute'-pagina krijgt bij je overlijden, heb je geen vrienden," aldus een van de oprichters Richard Derks.

Derks ontwikkelde het model van Respectance samen met mede-oprichter Todd Wilkinson, nadat deze zijn oma verloor en niet bij de begrafenis kon zijn. Door gesprekken met familieleden kreeg Wilkinson een ander beeld van zijn oma. "Zulke informatie over overleden mensen moest online komen," zegt Derks.

Na een presentatie van het concept op The Next Web conferentie in Amsterdam werden snel twee angel investors gevonden. Later stapten Solid Ventures en Big Bang Ventures in. In totaal heeft Respectance anderhalf miljoen dollar investeringsgeld ontvangen.

Nieuw
Het winstmodel is gebaseerd op een nieuwe functie die binnenkort wordt geïntroduceerd. Advertenties van commerciële bedrijven komen op een tribute pagina. Volgens Derks een interessante optie voor bedrijven die in de begrafenis-niche opereren. "Stel dat je Dela bent en je wilt een nieuw product lanceren over bijvoorbeeld het zelf organiseren van een begrafenis, dan zit het publiek wat naar Hyves komt daar niet op te wachten maar bij ons op de site wel."Voor diegenen die geen commerciële uiting op de door hun ingestelde eerbetoonpagina willen, bestaat de mogelijkheid om de pagina te sponsoren voor dertig euro per jaar. Derks bedrijf staat op het punt om groot te worden, mede door hun ambitie om de site voor meerdere talen toegankelijk te maken.

"We gaan in september live met onze Nederlandse site en daarna gaan we dit internationaal uitrollen, om te beginnen met Polen, Duitsland en Frankrijk."