DEN HAAG - Zorgverzekeraars moeten hun klanten beter gaan vertellen wat zij van hun verzekering kunnen verwachten. Zo moeten ze duidelijk gaan maken met welke zorgaanbieders ze contracten hebben afgesloten.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer. Een verzekerde moet ook weten wat hij vergoed krijgt als hij naar een arts stapt die geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt de regels over informatievoorziening aan, omdat elf zorgverzekeraars zich vorig jaar niet aan de voorschriften hebben gehouden.

UVIT
In de Tweede Kamer waren vragen gerezen over de Zekur-polis van verzekeraar UVIT. Deze is weliswaar heel goedkoop, maar de verzekerde kan niet overal terecht zonder bij te moeten betalen. De Kamer vroeg zich af of klanten dit wel voldoende duidelijk is als zij een dergelijke verzekering afsluiten.

Met de nieuwe richtlijnen kunnen klanten goed worden voorgelicht, meent Klink. De NZa kan ingrijpen als verzekeraars toch geen duidelijke informatie geven. Dit najaar volgt een onderzoek naar naleving van de regels.