AMSTERDAM - Voedselfabrikanten zijn in afwachting van een nieuw technologisch snufje dat een bedrijf uit Wageningen aan het ontwikkelen is: een elektrische neus.

Hoewel smaak persoonlijk lijkt, blijkt het wel degelijk objectief te bepalen, zo schrijft dagblad De Pers. Plant Research International, verbonden aan de Wageningen Universiteit, ontwikkelt een bionische neus waarmee de smaak van voedsel getest kan worden.

Chip
De onderzoekers proberen de menselijke geur- en smaakreceptoren, in totaal zo'n 350, op een chip te zetten. Deze zal vervolgens in een apparaatje gestopt kunnen worden dat via een kanaaltje voeding binnenkrijgt. Vervolgens kan de 'neus' met behulp van software de informatie van de chip vertalen en melden om wat voor voeding het gaat en of het lekker is.

Wageningen Universiteit en investeerder Oost NV steken samen 1,2 miljoen euro in het onderzoek. Voedselfabrikanten als Unilever kunnen het naar verwachting over een jaar of vijf inzetten om sneller de smaak van voedsel te testen, iets dat nu alleen nog met behulp van panels gebeurt.