PARIJS - Ben Verwaayen, de voormalige topman van het Britse telefoniebedrijf BT, komt aan het roer te staan bij de Frans-Amerikaanse telecomfabrikant Alcatel-Lucent. Dat maakte het bedrijf, dat al geruime tijd verlies lijdt, dinsdag bekend.

Vorige maand meldde zakenkrant The Wall Street Journal nog dat de Nederlander bedankt had voor de functie. Hij nam begin juni afscheid bij BT, nadat hij het Britse concern zes jaar leiding had gegeven. Hij is een van de weinige Nederlanders die het schopten tot topman van een grote buitenlandse onderneming.

Alcatel-Lucent wees dinsdag ook een nieuwe president-commissaris aan. Een voormalige topman van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, Philippe Camus, gaat deze functie vervullen. De topfuncties waren vrijgekomen nadat de twee hoogste bestuurders deze zomer hun vertrek aankondigden. Verwaayen gaat direct aan de slag, Camus begint op 1 oktober.

Winstwaarschuwingen
De telecomfabrikant heeft een reeks winst- en omzetwaarschuwingen gegeven en zag zijn marktwaarde, sinds de overname van het Amerikaanse Lucent door Alcatel in december 2006, met meer dan 60 procent dalen.

Aandeelhouders drongen al maanden aan op het ontslag van bestuursvoorzitter Patrica Russo en president-commissaris Serge Tchuruk. Ze keurden maatregelen goed, waardoor het makkelijker werd om van de twee af te komen.