TOKIO - De Japanse aandelenbeurs ging dinsdag onderuit, onder leiding van energiefondsen. Zij hadden last van een scherpe daling in de olieprijs. Eerder op de dag stond de Nikkei nog in de plus, maar andere Aziatische markten trokken de Japanse beurs mee naar beneden.

De verslechterde economische vooruitzichten en onrust in de regio hebben inmiddels geleid tot het vertrek van de Japanse premier Yasuo Fukuda. In Thailand werd de noodtoestand uitgeroepen nadat er een dode en gewonden vielen door straatgeweld.

Hongkong
De Nikkei-index sloot 224,71 punten lager op 12.609,47 punten. Dat is een verlies van 1,8 procent. In Seoul verloor de Kospi-index 0,5 procent op 1407,14 punten. De Australische All Ordinaries sloot 0,1 procent lager en in Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een verlies van 0,7 procent.

In Australië verlaagde de centrale bank de rente, zoals verwacht, met 25 basispunten tot 7 procent. In de aanloop naar de renteverlaging gingen de aandelen omhoog, maar zakten later weg.