DEN HAAG - De fraude met uitkeringen is vorig jaar met ongeveer 177 miljoen euro nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Dat schrijft staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

Volgens hem is de fraude dankzij meer alerte toezichthouders en uitvoeringsorganisaties niet gestegen.

In totaal werden vorig jaar 3153 processen-verbaal opgemaakt wegens uitkeringsfraude. Dat is net iets meer dan de 3040 een jaar eerder. Vooral uitkeringsinstituut UWV heeft in 2007 veel processen-verbaal ingediend: het waren er 890. Het merendeel had betrekking op fraude met werkloosheidsuitkeringen (WW) en in mindere mate met arbeidsongeschiktheidswetten (WAO/WIA).

Huisbezoeken
Het UWV is vorig jaar begonnen met telefonische controles om te onderzoeken of klanten de regels kennen en zich er ook aan houden. Er werden 40.000 mensen gebeld met vragen, bijvoorbeeld of ze naast hun uitkering werken. Daarnaast heeft het uitkeringsinstituut bijna 22.000 huisbezoeken afgelegd. Klanten hadden vorig jaar ook iets meer het gevoel dat ze gecontroleerd kunnen worden: namelijk 89 procent, tegen 87 procent in 2006.