AMSTERDAM - De Nederlandse botenbouwer Royal van Lent komt in handen van het Franse luxehuis LVMH.

De huidige eigenaar van Van Lent, investeringsmaatschappij Egeria van de C&A-familie Brenninkmeijer, is in vergevorderde onderhandelingen met de maker van handtassen van Louis Vuitton en het champagnemerk Moët Hennessy. Dit liet Egeria maandagavond weten.

Het 160 jaar oude Royal van Lent is gespecialiseerd in zeer luxe motorjachten, voor de rijken der aarde, onder de merknaam Feadship. Het bedrijf uit Zuid-Holland bouwt met 250 werknemers slechts twee tot drie boten per jaar. Voor het interieur zijn nog eens zestig mensen werkzaam voor het bedrijf Van der Loo, dat ook naar LVMH gaat.

Consolidatie
Financiële details over de verkoop zijn niet bekendgemaakt. Egeria was pas sinds augustus 2006 eigenaar van Royal Van Lent, dat daarvoor in familiebezit was. "Normaal gesproken investeren we voor de lange termijn, maar de markt voor de bouw van boten is hard in beweging. Er is veel consolidatie", zei een woordvoerder van Egeria.

LVMH heeft beloofd niets te veranderen aan de strategie van Royal van Lent. Het Franse bedrijf is nog niet actief in de botenbouw. De grote man achter LVMH, de Franse miljardair Bernard Arnault, heeft onlangs wel geïnvesteerd in de jachtenbouwer Princess Yachts.

Royal van Lent is gevestigd op het Kaag-eiland, dat alleen per boot is te bereiken. De timmerfabriek Van der Loo is gevestigd in Waddinxveen.