AMSTERDAM - De Europese Commissie ziet na 2012 geen goede redenen voor het voortbestaan van milieubelastingen op vliegen, zoals de omstreden Nederlandse vliegtaks. Dit zei een Europese beleidsambtenaar maandag.

In 2012 gaat de luchtvaart deelnemen aan het Europese systeem voor emissiehandel. Hiermee moet de uitstoot van het broeikasgas CO2 door vliegtuigen worden teruggedrongen.

"Als emissiehandel er is, zijn er geen redenen voor het in stand houden van andere belastingen", zei David Batchelor die als beleidsambtenaar werkzaam is op het directoraat-generaal Transport van de Europese Commissie op een conferentie over het onderwerp in Amsterdam. Hij wees erop dat dit het officiële beleid van de commissie is.

Schiphol-topman
De Europese Commissie steunt met deze opstelling Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine. In augustus zei deze ook al dat de vliegtaks na invoering van de emissiehandel moet worden afgeschaft. Premier Jan-Peter Balkenende zei toen in een reactie dat het nog te vroeg was "om uitspraken te doen".

De Nederlandse vliegtaks is op 1 juli ingevoerd. Reizigers betalen afhankelijk van de bestemming 11,25 euro of 45 euro per reis.