AMSTERDAM - MTV Networks, onderdeel van Viacom, lanceert deze maand zijn eerste high definition-kanaal buiten de Verenigde Staten. Vanaf 15 september zal het HD-kanaal ruim 300 uur aan muziek en kinderprogramma's vertonen.

Het nieuwe kanaal, genaamd MTVNHD (MTV Networks High Definition), zal volgens Reuters eerst te zien zijn in België, Denemarken, Finland, Noorwegen, Polen en Zweden. In tegenstelling tot eerdere versies van de muziekzender, zal MTVNHD voorlopig alleen Engelstalige uitzendingen laten zien.

Aan het eind van dit jaar zal ook Nederland, naast Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, beschikking krijgen over het HD-kanaal. Buiten Europa slaat het kanaal dan zijn vleugels uit in Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico en Venezuela.

Kostenbesparing
MTV Networks kan in korte tijd meerdere regio's beslaan, vanwege de samenvoeging van een deel van de productie voor verschillende gebieden, een experiment waarmee de muziekzender vorig jaar van start is gegaan. De nieuwste uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door productie en uitzending vanuit het Poolse Warschau, waarmee kosten worden bespaard.

Latijns-Amerika kent een vergelijkbaar centraal productiecentrum, in Buenos Aires.