TOKIO - De Japanse aandelenbeurs is maandag met verlies gesloten. Beleggers maakten zich opnieuw zorgen over de toestand van de wereldeconomie en de Japanse bedrijven die het van de export moeten hebben.

 Volgens analisten was er ook sprake van een correctie nadat vorige week de beurs ruim drie procent had gewonnen. De Nikkei-index sloot 238,69 punten lager op 12.834,18 punten. Dat is een verlies van 1,8 procent.

In Seoul verloor de Kospi-index maar liefst 4,1 procent op 1414,43 punten. Technologiebedrijf LG verloor bijna tien procent door zorgen over de consumptie in de VS. De Australische All Ordinaries sloot 0,4 procent lager en in Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een verlies van 1,7 procent.

Japan
In Japan gingen exporterende bedrijven zoals TDK (min 2,8 procent) en Canon (min 2,6 procent) onderuit. Tegenwicht kwam van spelletjesfabrikant Nintendo, dat 3,9 procent erbij kreeg na het bekendmaken van stevige winstcijfers.

Ook horlogeproducent Citizen Holdings trok de beurs omhoog. Het bedrijf sloot 8,7 procent hoger na de mededeling dat het ruim 9 procent van de uitstaande aandelen wil terugkopen.