AMSTERDAM - Sell in may and go away, but remember to come back in september. Vele beleggers kennen deze beurswijsheid, maar de meesten kiezen toch hun eigen weg. In september dalen juist meestal de koersen, zo zocht de beleggerssite Seeking Alpha uit.

De afgelopen drie maanden daalde de AEX-index met 15 procent. Dit gebeurde onder invloed van aanhoudende zorgen over de kredietcrisis en de gevolgen daarvan op de wereldeconomie. Vrijdag, de laatste handelsdag in augustus, eindigde de hoofdgraadmeter op de beurs in Amsterdam op 412,84 punten tegen ruim 485 punten eind mei.

De beleggers zullen maandag waarschijnlijk hun kruit droog houden. Wall Street is gesloten wegens de viering van Labor Day. Maar daarna is het de vraag of de Amerikaanse beleggers massaal aandelen zullen kopen.

Euforie
Vorige week was Wall Street kortstondig in euforie toen bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal veel harder is gegroeid dan was aangenomen. Even later dompelde computermaker Dell de beurs weer in rouw met de mededeling dat bedrijven minder spenderen aan technologie.

De onzekerheid over de economie houdt waarschijnlijk nog wel een tijdje aan. De komende week richten de ogen zich onder meer op de Europese Centrale Bank (ECB). Het bestuur van de bank komt donderdag bijeen om over het rentebeleid te praten. Analisten verwachten geen wijziging van het tarief van 4,25 procent, hoewel steeds meer donkere wolken zich samenpakken boven de Europese economie. Volgens een topeconoom van Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is een recessie in Europa nauwelijks af te wenden.

Autoverkopen
In de Verenigde Staten komen weer cijfers over de maandelijkse autoverkopen naar buiten. De verwachting is dat de Big Three (GM, Ford en Chrysler) nog steeds lijden onder het verzwakte consumentenvertrouwen, de hoge prijzen bij de benzinepomp en de vraag naar kleinere, goedkopere auto's.

Beleggers in kleinere fondsen in Amsterdam kunnen maandag aan de bak. Kabelproducent Draka en het softwarebedrijf Blue Fox publiceren halfjaarcijfers. Dinsdag volgen maandcijfers van de ABU, de vereniging van uitzendbedrijven in Nederland. De beurs neemt woensdag afscheid van Schuitema. Het supermarktbedrijf is gekocht door de Britse investeerder CVC.