IJMUIDEN - Van grote zeiljachten tot luxe sloepen kan het publiek vanaf dinsdag op de Hiswa te water bezichtigen. Op maandag vindt de officiële aftrap van het evenement plaats met een exclusieve previewparty. Er is het recordaantal van 510 boten te bewonderen.

Daarmee wordt gevierd dat het evenement voor de 25e keer plaats heeft. Er liggen volgens de brancheorganisatie van de watersportindustrie zeventig wereldprimeurs afgemeerd aan de steigers in de haven van IJmuiden.

De Hiswa signaleert een trend dat boten de laatste jaren langer worden. "De minimale lengte om te kunnen deelnemen is 7 meter, de langste boot meet dit jaar bijna 25 meter", zegt de woordvoerder van de Hiswa.

Luxe
Ook de vraag naar luxe en comfort neemt de laatste jaren toe. Volgens Verzekeraar Delta Lloyd groeit wereldwijd jaarlijks het aantal mensen dat zich een luxe- of superjacht kan permitteren met 10.000.

K&M Yachtbuilders uit Makkum bouwt schepen op maat die al snel 1,8 miljoen euro kosten. "Wij merken nog niets van economische tegenwind. De belangstelling uit de Verenigde Staten is hooguit iets minder wegens de dure euro", zegt marketingmedewerker Jildou Huisman van K&M Yaugtbuilders. Het bedrijf hoopt een tot twee orders over te houden aan het evenement. "Wij bouwen vijf tot zes schepen per jaar", zegt Huisman.

Dit jaar is er op de Hiswa voor het eerst een carrièrepaviljoen. Ook de watersportbedrijven hebben last van een krappe arbeidmarkt. "Wij zijn eigenlijk constant op zoek naar nieuwe mensen. Een timmerman of elektricien zijn nodig voor de afbouw van een schip", zegt Huisman.

Russen
Vorig jaar kwamen er 31.000 bezoekers naar IJmuiden. Van het publiek komt 20 procent van buiten de landsgrenzen. "De laatste jaren zien we vooral veel Russen," zegt een woordvoerster van de Hiswa.

Over het aantal bezoekers dat dit jaar naar de botenparade komt, durft ze geen uitspraak te doen. "Het is zeer afhankelijk van het weer. Als het regent kunnen er zo drieduizend bezoekers minder op een dag komen."