AMSTERDAM - Met zijn applicatie Picsay heeft programmeur Eric Wijngaard 275.000 dollar gewonnen in een programmeerwedstrijd voor Google's nieuwe Android-telefoon.

In mei van dit jaar sleepte Wijngaard al 25.000 dollar in de wacht in de Android Developer Challenge (ADC), maar nu is bekend gemaakt dat Wijngaard met zijn applicatie Picsay (Say it within a picture) één van de tien hoofdprijswinnaars is van maar liefst 275.000 dollar.

Een zevenkoppige jury heeft de inzendingen van alle vijftig finalisten bekeken en daar tien hoofdprijswinnaars uit gekozen die elk 275.000 dollar ontvangen en tien winnaars die elk 100.000 dollar ontvangen.

Landen
Voor de ADC werden 1788 applicaties ingestuurd, afkomstig uit meer dan 70 landen. Met Picsay kan een gebruiker tekst of effecten aan een foto toevoegen die met een Android-telefoon gemaakt zijn en deze vervolgens delen met anderen via blog, mail, Picasa, Photobucket, Facebook of Flickr.

Eric Wijngaard schat dat de prettige gebruikerservaring én gemak doorslaggevend zijn geweest in het jurybesluit: "Het is erg simpel om een mooi effect te krijgen met Picsay".

Hij kon nog niet zeggen wat Google's toekomstige plannen zijn met zijn applicatie, maar Wijngaard sluit niet uit dat Picsay binnenkort beschikbaar komt op de gisteren geopende Apps Store voor Android.

Investeren
Wijngaard gaat in elk geval nu niet op z'n lauweren rusten op een tropisch strand. "Ik wilde eigenlijk eerst vakantie gaan vieren, maar daar kan ik beter nog even mee wachten." In plaats daarvan steekt hij z'n tijd en geld in verdere ontwikkeling van het platform 'en eventueel andere applicaties.'

Op de website van Wijngaard's bedrijf Shinycore.com zal zeer binnenkort een eigen pagina verschijnen waar geïnteresseerden alles over Picsay kunnen lezen. Wijngaard verwacht zelfs dat de pagina "vanavond nog" online staat.