BARENDRECHT - ICT Automatisering heeft geprobeerd het tekort aan personeel in het eigen bedrijf op te vullen door personeel in Polen te werven. Het bedrijf merkt dat de Polen al bijna meer loon gaan vragen dan Nederlanders.

Dat zei bestuursvoorzitter Bram Schot van ICT Automatisering vrijdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

"Er is sprake van oververhitting. In Groot-Brittannië worden zulke mooie aanbiedingen gedaan dat ze al snel daarheen verdwijnen." De automatiseerder is zijn heil inmiddels gaan zoeken in India. "We hebben pas geleden negen Indiërs aangenomen, die bij onze divisie Embedded in Eindhoven gaan werken." Deze divisie maakt software die wordt ingebouwd in producten, zoals in kleurentelevisies, telefooncentrales en cd-spelers.

Taalprobleem
Niet alle markten zijn volgens Schot geschikt om Indiërs in te zetten. "Bij sommige bedrijven is het taalprobleem een grote barrière, in de technologie-sector zijn ze vaak al gewend om Engels te spreken."

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, is ICT Automatisering optimistisch over de eigen toekomst. Het bedrijf rekent op een stijging van de nettowinst met 20 procent in 2008.

Het bedrijf profiteert vooral van een stevige groei van de Duitse activiteiten. Het bedrijf wil eind 2010 in Duitsland 500 medewerkers in dienst hebben. Nu zijn dat er 185.

Duitsland
Personeel aantrekken is volgens ICT makkelijker in Duitsland dan in Nederland, omdat grote bedrijven, zoals Siemens, automatiseringswerk steeds vaker uitbesteden. Personeel gaat daarom vaker bij detacheringsbedrijven werken. In Nederland was dit al eerder het geval.

De groei in Duitsland is vooral te danken aan de sterk groeiende markt voor software in auto's. "De auto-industrie wordt steeds afhankelijker van software, dus zelfs als de vraag naar auto's achterblijft, hoeft het niet direct slecht te gaan met de vraag naar onze producten."