DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) werkt aan oplossingen voor de krapte op het elektriciteitsnet. Sommige netbeheerders willen met nieuwe aanbieders van stroom slechts contracten afsluiten voor enkele jaren, omdat afname van daarna niet te garanderen zou zijn.

Daarvan worden tuinders de dupe die willen investeren in milieuvriendelijk opwekken van stroom. De CDA-bewindsvrouw zei dat vrijdag in een reactie op een noodkreet van de glastuinders, die klagen dat ze hun stroom niet kwijt kunnen aan het elektriciteitsnet.

Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland is "een doorbraak hard nodig". Wekelijks gaan bedrijven als gevolg van de torenhoge energieprijzen ten onder, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Investeren
De tuinders willen investeren in wkk-installaties (warmtekrachtkoppeling). Daarbij wordt gas gebruikt om de kassen te verwarmen en gelijktijdig elektriciteit opgewekt, die de tuinders willen verkopen. Van der Hoeven zei vrijdag de zorg van de glastuinders te delen en er alles aan te doen dat zij zo snel mogelijk hun stroom kwijt kunnen.

Het probleem is niet nieuw voor de CDA-bewindsvrouw. Eerder zei zij al dat tuinders met hun energiezuinige opwekking van stroom voorrang moeten gaan krijgen bij toegang tot het elektriciteitsnet. Ook zijn investeringen in kabels en dergelijke nodig om in de toekomst toegang tot het net te garanderen.

Tuinders
Volgens LTO Nederland leveren tuinders nu al 15 procent van de elektriciteit die de Nederlandse huishoudens verbruiken. Dat kan in enkele jaren omhoog naar 25 procent, als meer tuinders een wkk-installatie gebruiken.

Voorzitter Nico van Ruiten pleit voor een "kleine wetswijziging" om tuinders met voorrang toegang te geven tot het net. Minister Maria van der Hoeven wil daarop niet wachten met maatregelen.