AMSTERDAM - Eén op de drie Nederlanders weet niet wat de financiële gevolgen zijn als hun partner zou overlijden. Het gaat daarbij zowel om de kosten na het overlijden als de gevolgen voor het inkomen.

Uit onderzoek van DELA blijkt dat bijna een derde van de respondenten onvoldoende zicht heeft op de kosten na het overlijden van de partner. Dat kunnen, naast de kosten voor een begrafenis of crematie, kosten voor een notaris, gedenkteken, verhuizing of extra hulp zijn.
 
Daarnaast verwacht 43 procent dat het inkomen na overlijden gelijk blijft en denkt 6 procent er in inkomen op vooruit te gaan. "Dit beeld is te optimistisch. Wanneer je er op vertrouwt dat het inkomen gelijk blijft of zelfs verbetert, kun je bedrogen uitkomen," aldus Martin Kersbergen van DELA.

Kennis
De oorzaak van het optimisme kan liggen in het tekort van financiële kennis. Zo denkt 27 procent dat een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is. In de meeste gevallen is de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek, waardoor mensen geen geld in handen krijgen maar een deel van de hypotheeksom wordt afgelost.
 
Ook blijkt dat de meerderheid (64 procent) zelf de administratie bijhoudt en 23 procent dat samen met de partner doet. In 16 procent van de gevallen hebben beide personen geen inzicht op de afgesloten verzekeringen, polisvoorwaarden en recht op uitkeringen.