AMSTERDAM - Meditatie moet worden opgenomen in cao's. Daarvoor pleiten de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.

Werknemers die regelmatig mediteren, hebben volgens de bonden minder problemen met stress en daar zijn zowel werknemers als werkgevers bij gebaat. Werkgevers zouden openstaan voor de suggestie.

Kosten
De mogelijkheid die de bonden werknemers willen bieden, behelst twintig minuten meditatie per dag tijdens werkuren. De kosten worden geraamd op zesduizend euro per drie maanden voor maximaal vijftien werknemers, zegt bestuurder Lizelotte Smits van CNV Publieke Zaak. Die zouden als arbeidsvoorwaarde voor rekening moeten komen van de werkgever.

De CNV-bestuurder wijst erop dat veel werknemers lijden onder de dagelijkse werkdruk. Onderzoek van brancheorganisatie MKB toont volgens haar zelfs aan dat psychische arbeidsongeschiktheid in Nederland het hoogste verzuimpercentage veroorzaakt.

Training
Om hun pleidooi kracht bij te zetten, zijn de bonden een zes maanden durend onderzoek gestart dat in oktober eindigt. Voor het onderzoek nemen honderd werknemers deel aan een wekelijkse meditatietraining.

"De deelnemers krijgen elke training een lezing, volgen een zenmeditatie en eindigen met het gezamenlijk drinken van een kopje thee", legt Smits uit. "Door deze bijeenkomsten herkennen ze stress eerder en doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op."

Productiviteit
Ook werkgevers staan open voor de suggestie van mediteren onder werktijd, zegt cao-onderhandelaar Herman Waagmeester van werkgeversorganisatie MOgroep, samen met de bonden opdrachtgever van het onderzoek. "Meditatie verhoogt de arbeidsproductiviteit van werknemers en verlaagt het ziekteverzuim", verklaart Waagmeester. "Een van de deelnemers vertelde mij: ik heb nog steeds problemen met mijn manager, maar ik heb er geen last meer van."

Met de uitkomsten van de studie willen de vakbonden in de cao-onderhandelingen aantonen dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers baat hebben bij ‘mentale fitness' op werkvloer. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en grote bedrijven als IBM en Nuon bieden al meditatietrainingen aan voor werkgevers en werknemers.