AMSTERDAM - Met de wervelstorm Gustav in aantocht is het Brits-Nederlandse olieconcern Shell bezig met de evacuatie van al zijn personeel uit de Golf van Mexico en het stilleggen van de productie.

In totaal werden de afgelopen twee dagen al 750 mensen aan land gebracht, de overige 600 moeten vrijdag en zaterdag volgen.

Vanaf donderdag heeft de ingreep mogelijk al invloed op de productie gehad, zo stelt het concern. Shell is met een productie van gemiddeld 370.000 vaten olie-equivalent per dag de grootste olie- en gasproducent in de Golf. De meeste olie, die in de Golf van Mexico uit zeer diepe zee opgepompt wordt, is bestemd voor de Amerikaanse markt.

Ook andere oliemaatschappijen in de regio zijn inmiddels begonnen het personeel van de offshore-platforms te halen. Ze houden rekening met de ergste storm sinds de orkanen Katrina en Rita in 2005 door de Golf van Mexico raasden en een spoor van vernieling achterlieten.

Bevoorrading
Shell laat weten dat de terminals voor de opslag van benzine maximaal zijn bevoorraad. Daarvoor heeft partner Motiva Enterprises gezorgd, die de benzine van Shell aflevert aan de Texaanse Golfkust, Florida en het noordoosten van de Verenigde Staten. Groothandelaren zijn benaderd om te zorgen voor het tijdig vullen van brandstoftanks en prioriteit te geven aan evacuatieroutes. Dit om een mogelijk grotere vraag van automobilisten te kunnen opvangen als de storm het land bereikt.

Voor het stilleggen van de productie in de Golf kan een paar dagen nodig zijn, stelt Shell, evenals voor het weer opstarten van de productie als de storm eenmaal voorbij is.