AMSTERDAM – Nederlanders die tussen 2004 en eind 2006 hun (tweede) huis in Spanje verkochten hebben mogelijk te veel vermogenswinstbelasting aan de Spaande overheid betaald en kunnen dat terugvragen. Dat is vrijdag te lezen op Overgeld.nl.

Volgens de site betaalden niet-residenten in Spanje tot 31 december 2006 35 procent vermogenswinstbelasting, terwijl Spanjaarden slechts 15 procent winstbelasting hoefden af te dragen. Volgens de Europese Commissie werkte een dergelijk groot verschil echter discriminerend  ten opzichte van niet-Spaanse inwoners van de Europese Unie. Het Europese Hof van Justitie was het daar mee eens.

Gevolg is dat hoewel het percentage vermogenswinstbelasting vanaf 1 januari 2007 voor alle gevallen hetzelfde percentage  (18 procent) is geworden, de Spaanse regering over de periode september 2004 - december 2007 gedupeerden moet compenseren voor het gehele teveel betaalde bedrag.

Onderbouwde claims

De Spaanse overheid zal alleen op basis van goed onderbouwde claims tot een teruggave  komen. De Stichting EU Tax Claims begeleidt het opstellen en indienen van de claims en gaat er van uit dat het gemiddelde claimbedrag tussen de 20.000 en 40.000 euro zal liggen. Inmiddels hebben circa 25 personen de stichting ingeschakeld.

Ook een Spaans advocatenkantoor, Costa, Álvarez, Manglano & Associates, is bezig met de voorbereiding van een massaclaim tegen de Spaanse Belastingdienst. Volgens Overgeld.nl is daar haast bij geboden, want de eerste verjaringstermijnen voor de zaak eindigen reeds deze maand.