AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en de Raad van Bestuur van Wegener hebben een principeakkoord bereikt over de toekomst van het bedrijf en het behoud van journalistieke banen. Dit liet NVJ-secretaris Bianca Rootsaert vrijdag weten.

Begin juli ontstond grote onrust op de redacties van de regionale kranten van de uitgeverij, die ongeveer vierhonderd banen wilde schrappen om fors te kunnen bezuinigen. Onder druk van stakingen op de verschillende redacties van onder meer De Gelderlander, De Stentor en Brabants Dagblad ging dit plan van tafel. Donderdag bereikte de vakbond met de Raad van Bestuur van Wegener een akkoord, dat binnenkort wordt voorgelegd aan de NVJ-leden.

Het akkoord behelst onder meer een minimum bezetting op de verschillende dagbladredacties voor een aantal jaren. Ook wordt geld gereserveerd in opleidingsbudgetten en krijgen de regionale kranten meer eigen verantwoordelijkheid.

Garantie
Rootsaert: "In het akkoord staat een banengarantie tot 1 januari 2011. Dat betekent dat de meer dan achthonderd journalistieke functies bij de zeven verschillende krantenredacties behouden blijven. Journalisten die vrijwillig gebruik maken van vertrekregelingen of vertrekken door natuurlijk verloop, worden allemaal vervangen.

De peildatum daarbij is 1 mei 2008. Sommige kranten kunnen meteen mensen aannemen als daar sinds 1 mei mensen zijn vertrokken. De kranten krijgen weer meer lucht. Verder hebben we extra budgetten gecreëerd voor multimediale scholing en voor ICT."

Kosten
Rootsaert is erg optimistich over het bereikte resultaat met de Wegener-top, die nu elders in het bedrijf kosten moet zien te besparen. "Wegener breekt met het verleden, waarin almaar op kosten en personeel werd bezuinigd. De nieuwe Raad van Bestuur vaart duidelijk een andere koers. Wegener wil een nieuwsbedrijf zijn, diepgeworteld in de regio. Dat is goed voor de nieuwsvoorziening in deze regio's."

Rootsaert legt uit dat nog steeds verschil van mening bestaat over de rendementseis van 20 procent voor de verschillende dagbladtitels. Volgens de NVJ-secretaris Wegener bereid de rendementseis te wijzigen in een rendementsambitie. Maar volgens Rootsaert is ook een rendementsambitie van 20 procent niet realistisch in de dagbladwereld. Ze waarschuwt voor te overspannen verwachtingen.

Stemmen
De NVJ-leden hebben tot 10 september de tijd te stemmen over het bereikte principeakkoord. Rootsaert gaat er van uit dat de stakingen van de baan zijn, maar ze houdt daarbij een slag om de arm. "Onze leden hebben gedreigd met stakingen, omdat ze meer mensen wilden. Die krijgen ze niet. Wij bieden een formatiegarantie."