AMSTERDAM – Regelmatig worden huurauto’s gebruikt om verzekeraars op te lichten met in scène gezette aanrijdingen. Dat meldt de Telegraaf vrijdag. Vooral Nederlanders van allochtone afkomst blijken voor een relatief groot deel van de zogenoemde ‘opzetaanrijdingen’ verantwoordelijk te zijn.

 De krant baseert zich onder ander op uitlatingen van Advocaat John Wolfs uit Maastricht, gespecialiseerd in transport- en verzekeringsrecht.

Met de huurauto wordt door een bevriende bestuurder een eigen auto geramd, die slechts WA verzekerd is en door eigen schuld al forse schade heeft opgelopen. Aangezien een WA-verzekering de zelf veroorzaakte schade niet dekt, wordt dan net gedaan of de huurauto de schade aan het voertuig heeft veroorzaakt. Bij huurauto's is het eigen risico al af te kopen voor een paar tientjes en de opbrengst kan al snel duizenden euro's zijn.

Toename
Bij TVM verzekeringen, dat wagenparken van lease- en verhuurbedrijven verzekert, is al sprake van tientallen dossiers per jaar. Hertz autoverhuur, grootste huurautobedrijf van de Benelux, ziet met lede ogen het misbruik van de huurauto toenemen. ,,Het is een makkelijke methode om de verzekering op te lichten. Het neemt toe en ik wijt dat maar aan normvervaging in de maatschappij", zegt Hertz-topman Henk van den Helder. ,,Het gebeurt waarschijnlijk veel meer dan wij denken."

Autoverhuurbedrijven, verzekeraars en experts vrezen dat deze vorm van verzekeringsfraude nog makkelijker wordt omdat de politie steeds minder de aanrijdingen controleert.

© NUzakelijk/Annelies Käser