AMSTERDAM - Rabobank heeft zich de woede van zijn concurrenten ING en Fortis op de hals gehaald, door te suggeren dat geld niet veilig is bij Fortis en dat ING de gevolgen van de kredietcrisis bagatelliseert.

Woensdag liet Rabobank bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten dat de hoge toestroom van spaargeld bij de bank afkomstig is van Fortis, dat tobt met de overname van ABN Amro en afschrijvingen als gevolg van de crisis op de financiële markten. Er kwam bij de bank uit Utrecht in de afgelopen twee maanden 6,3 miljoen euro aan 'toevertrouwde middelen' binnen, veel meer dan gemiddeld.

"We merken dat klanten hun geld niet alleen graag bij een bank zetten waar het veilig staat, maar er ook van op aan kunnen dat ze het er ook weer vanaf kunnen halen," stelde financieel directeur Bert Bruggink woensdag tegenover NRC.

Ondermijning
Een woordvoerder van Fortis reageert vrijdag tegenover het Financieele Dagblad geprikkeld: "Rabobank ondermijnt het financiële stelsel door te suggereren dat het stallen van geld bij andere banken niet veilig is."

ABN Amro-bestuurder Wietze Reehoorn vindt dat Rabobank-medewerkers hun gedrag moeten aanpassen. "Ze hebben dit vaker gedaan", aldus Reehoorn.Toen de overnamestrijd rond ABN Amro vorig jaar in volle gang was, klopte Rabobank zichzelf op de borst met de mededeling dat er dagelijks 500 extra klanten binnenkwamen dankzij de onrust rond ABN. Klanten zouden 'massaal' overstappen, aldus directeur Bruggink in juni vorig jaar.

Rabobank beweert dat ING in 2007 vijf miljard euro verloren door de kredietcrisis, volgens ING gaat het om een veel lager bedrag. ING vindt dat Rabobank zich moet onthouden van commentaar op de resultaten van andere banken.