AMSTERDAM - Europa's grootste windmolenpark komt te staan in Roemenië. Het Tsjechische bedrijf CEZ gaat de klus voor 1,1 miljard euro klaren.

De bouw van het project start in september, waarna de eerste energie in het begin van 2009 geoogst kan worden. Het park komt op 17 kilometer van de kust van de Zwarte Zee, ten noorden van de havenstad Constanta.

Windenergie is een strategische investering om de uitstoot van CO2 te verminderen en daarmee tegemoet te komen aan de energiedoelstellingen van de Europese Unie , aldus CEZ in een verklaring. Roemenië hoopt met behulp van windenergie zijn afhankelijkheid van kolen te verminderen.

Rusland
Minder afhankelijkheid van gasimport uit Rusland kan ook een bijkomend voordeel zijn. Daarnaast is het project een welkome buitenlandse investering in het land dat in 2007 lid werd van de EU.

Met een capaciteit van 600 megawatt behoort het park tot de grootste ter wereld. Alleen in de VS staan grotere windmolenverzamelingen. Windenergie is momenteel, met een totaal van 100.000 megawatt, goed voor zo'n 1,3 procent van de wereldwijde energiebehoefte.