DEN HAAG - De koopkracht van de minima blijft volgend jaar op peil. "We hebben de minnen voor de kwetsbare groepen weggewerkt", zei minister Wouter Bos (Financiën) donderdag.

De ministers hebben hun vergaderingen over de begroting voor volgend jaar erop zitten. "De begroting is sluitend," aldus Bos.

De vicepremier gaf ook aan dat gezinnen met kinderen erop vooruit zullen gaan: "De grootste plussen zitten bij de werkende mensen met kinderen." Het kabinet kreeg na prinsjesdag vorig jaar veel kritiek van de Tweede Kamer, omdat juist deze groep er bekaaid vanaf zou komen.

Begroting
Het kabinet is na ruim twee weken van vrijwel dagelijks overleg klaar met de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar. Bos zei 'in alle opzichten tevreden' te zijn met het resultaat. Hij hoopt dat koopkrachtbehoud ertoe leidt dat mensen weer meer geld gaan uitgeven, waardoor de economie weer op gang kan komen.

Dat geen enkele maatschappelijke groep erop achteruit gaat, komt door het schrappen van de btw-verhoging en het schrappen van het werknemersdeel van de ww-premie, waartoe het kabinet vorige week besloot. Volgens Bos zijn er 'nog een paar dingen' die een rol spelen, maar hij wilde niet zeggen welke. Dat wordt volgende maand op Prinsjesdag bekend, als het kabinet de nieuwe begroting officieel presenteert.

Ww-premie
Het schrappen van het werknemersdeel van de ww-premie is overigens nog niet definitief. Het kabinet heeft als voorwaarde gesteld dat de vakbonden geen al te hoge loonstijgingen eisen. Bos zei er vertrouwen in te hebben dat de bonden daar gehoor aan geven. "Over het algemeen stellen onze vakbonden zich heel verantwoordelijk op."

Bos bevestigde verder dat ouders volgend jaar niet nog meer geld aan kinderopvang kwijt zijn, zoals al was uitgelekt. Het kabinet heeft eerder dit jaar aangekondigd dat de kinderopvang duurder wordt. Daar blijft het bij, ondanks een nieuwe tegenvaller van 280 miljoen. Dat gat heeft het kabinet volgens ingewijden weten te dichten met meevallers bij onder meer de studiefinanciering.