BERLIJN - Pomphouders met te hoge benzineprijzen zullen straks moeten vrezen voor navigatiesystemen. TomTom gaat zijn gebruikers voorzien van informatie over benzinestations waar brandstof het goedkoopst is.

De onderneming liet dit donderdag weten in Berlijn, waar ze aanwezig is op de grootste elektronicabeurs van Europa, de IFA. TomTom introduceerde nieuwe navigatieapparaten die deze herfst op de markt zullen komen. De prijzen variëren van 349 tot 499 euro, waarmee het bedrijf zich richt op automobilisten die veelvuldig op de weg zitten.

Met de toevoeging van extra diensten hoopt TomTom de gemiddelde verkoopprijs van zijn producten op peil te houden. De afgelopen jaren zijn de prijzen van navigatieapparatuur sterk gedaald door de toegenomen concurrentie. TomTom was een van de pioniers op de markt voor draagbare navigatieapparaten. In Europa is het bedrijf nog altijd marktleider.

NavX
TomTom betrekt de brandstofprijzen van het Franse bedrijf NavX. Automobilisten moeten er wel voor betalen, bijna 10 euro per maand. Zij krijgen dan ook actuele informatie over reistijden, files en flitspalen. Daarnaast kunnen zij via hun navigatieapparaat de lokale zoekdienst van Google raadplegen, bijvoorbeeld om een restaurant in de omgeving te zoeken.

De nieuwe diensten worden in ieder geval geïntroduceerd in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. Duitsland blijft voorlopig van de pompinformatie verstoken, omdat die nog niet betrouwbaar genoeg zou zijn.